Konceptet, platsen och upplevelsen på Teatern Ringen är bland det bästa som finns i Stockholm just nu. 

Platsen har bytt namn till Teatern. Folk säger Teatern, Teatern Ringen eller Ringen. Men idag när vi säger Ringen, säger vi det med stolthet och inte skam som förut. Alla öknamn och associationer Ringen tidigare har haft är bortblåsta. 

Idéen med Teatern är enkel och briljant, signerad Ricard Constantinou med AMF Fastigheter, skapa en matscen där vi som åskådare ser kända kockar/matlagare stå i deras naturliga miljö och laga mat till besökare/gäster/åskådare. 

Fick frågan om jag ville öppna ett ställe när projektet fortfarande var på skiss-stadie. Tackade nej direkt, hade klivit ur ett annat projekt och var för trött att bygga nytt igen. Tyckte också att idén inte var helt hundra. .

Teatern har alltid haft och har fortfarande duktiga kockar. Magnus Nilsson från Fäviken öppnade en korvkiosk, Stefan Cattenacci försökte sig på något asiatiskt, Claes Grännsjö tillsammans med Alexander Bäckman hade en avknoppad Nook. Danyel Couet och Sebastian Thuresson (Manufacture), Marco Baudone (Mama’s), Adam/Albin (Raamen), Malin Söderström (The Fishery), Maximillian Lundin (The Plant), Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal (Snack Bar), Sayan Isaksson (Nu), Fatima, Jimmy Dali och Jason Diakité (Malmö Falafel), Oskar Larsson och Eloi Berthelin (Galinas Pizza), Daniel Roos (K-Märkt Patisserie) mfl. 

Vissa har klarat sig och vissa har fått stänga igen och lämna över platsen till en annan kock. Inga konstigheter, jag vet hur det känns att stänga igen eller öppna ett nytt ställe. Förstår vartenda person som har flyttat in, flyttat ut eller bor kvar. 

Krögarna har fullt upp med andra saker och ibland svårt att prioritera, slita sig loss från en annan plats för att stå service i tre timmar en tisdagslunch i november.

Besökssiffrorna till Ringen Centrum ökar och butikerna omvandlas, byts ut och fräschas upp. Är en superfrekvent besökare. Kunder, vänner, min dotters simhoppsträning och skola är i närheten och jag hänger på Ringen mer än en normalbesökare. 

Men det är något som inte stämmer. 

Jag saknar kockarna. Iaktta. Se hur de med precision, känsla och glädje tar emot gäster och lagar mat åt åskådarna. Jag vill se skådespelet. Jag vill se skådespelarna.

Makten ligger hos AMF Fastigheter. Tänk om de skrev in i kontraktet ”ni behöver vara här åtta timmar i månaden och visa upp ert ansikte”. Det är ändå trots allt därför en teater finns. För att se och uppleva en show.